d d d d d d d d d d d

Het effect van tattoo verwijdering op de mentale gezondheid

21 jan 2024
Vandaag duiken we diep in een boeiende discussie over de psychologische aspecten van tattoo verwijdering en hun diepgaande implicaties voor de mentale gezondheid.

Wat zijn enkele veelvoorkomende emotionele reacties die mensen kunnen ervaren bij het overwegen van tattoo verwijdering?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Angst en opwinding zijn de meest voorkomende reacties, en ze zijn twee zijden van dezelfde medaille. Beide betekenen dat je geeft om het resultaat.

Hoe kan de beslissing om een tattoo te verwijderen iemands gevoel van identiteit en zelfbeeld beïnvloeden?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Als je vast komen te zitten in gedachten over spijt, kan het je negatief beïnvloeden – jezelf 'dom' noemen of je jongere zelf de schuld geven voor het krijgen van de tattoo. Het kan ook een positieve invloed hebben, omdat het de controle over je eigen lichaam betekent, of ruimte vrijmaakt voor nieuwe kunstwerken. Soms passen beslissingen die bij je passen op een bepaald moment niet meer in je leven, en het kan bevrijdend zijn om los te laten.

Hoe kunnen therapeuten cliënten ondersteunen die zich misschien schamen of zich ongemakkelijk voelen over hun tattoo('s)?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Je kunt een cliënt ondersteunen met flexibiliteit en acceptatie. Hoe hard moet je rennen om je eigen geschiedenis te ontvluchten? Het maakt deel uit van jou, of het nu zichtbaar is of niet. Acceptatie is bereidheid om je ervaringen te hebben en je gevoelens erover te hebben - dat betekent niet dat je die gevoelens leuk vindt, en dat betekent niet dat je geen stappen zult zetten naar verandering. Je kunt alleen verandering creëren vanaf het punt waar je nu bent, niet vanaf waar je wilt zijn of denkt te moeten zijn.

Hoe kan het proces van tattoo verwijdering iemands mentale gezondheid beïnvloeden?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Over het algemeen heeft het een positieve invloed als het om persoonlijke redenen wordt gedaan. Er zijn zoveel dingen in het leven die je niet kunt controleren. Je kunt beslissingen nemen over je eigen lichaam en hoe je het versiert, dus het kan je gevoel van eigenwaarde vergroten.

Hoe kunnen tatoeages dienen als een positieve herinnering aan belangrijke mijlpalen of momenten in iemands leven, zelfs als ze uiteindelijk worden verwijderd?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Wat je tatoeages ook voor jou vertegenwoordigen, die betekenis behoort voor altijd aan jou toe. Niemand kan het van je afnemen. Je blijft een kunstverzamelaar, en die herinneringen zijn altijd van jou. Soms kan het verwijderen ook een belangrijke mijlpaal zijn. Bijvoorbeeld, iemand kan zijn favoriete whiskey op zijn arm hebben getatoeëerd. Als ze stoppen met alcohol vanwege de negatieve invloed ervan, willen ze misschien hun nuchterheid vieren door dat beeld van hun lichaam te verwijderen.

Welke rol kunnen tatoeages spelen bij het bevorderen van zelfvertrouwen en zelfliefde, zelfs als ze niet permanent zijn?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Tatoeages zijn een waardevolle vorm van zelfexpressie. Als je je authentieke zelf voelt, is het gemakkelijker om in je eigen vel te leven, hoe je het ook illustreert. Een tatoeage kan je zelfvertrouwen en zelfliefde vergroten omdat het als jij aanvoelt of iets betekenisvols voor je vertegenwoordigt. Niets is echt permanent, en je kunt anders over iets denken als je ouder bent dan toen je de tatoeage kreeg. Bijvoorbeeld, misschien was iemand verbonden met een haatgroep en had nazi-symbolen getatoeëerd. Als ze hun opvattingen veranderen, kan het verwijderen van die tatoeages een daad van zelfliefde zijn, evenals een daad van liefde voor hun medemensen. Ze kunnen zich zelfverzekerder voelen zodra die beelden zijn verwijderd, omdat het meer in overeenstemming is met hun gevoel van zelf.

Tatoeages zijn onze geschiedenis

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Therapeuten geven geen advies - eerder zou je de persoon kunnen helpen ontdekken wat voor hen belangrijk is, zodat ze hun eigen keuzes kunnen maken. Hoe meer contact we hebben met onze waarden, hoe gemakkelijker het is om beslissingen te nemen. Wat is voor de persoon in die context belangrijk: zelfexpressie, authenticiteit, schoonheid, enz. Mensen die tatoeages krijgen zijn kunstverzamelaars. Omdat het kunst is die niet kan worden doorverkocht, kan onze kapitalistische samenleving erop neerkijken. Een persoon kan naar hun tatoeages willen kijken als hun kunstcollectie, of als ervaringen die ze hebben verdiend. Als een tatoeage vervaagd is en ze teleurgesteld zijn over hoe het eruitziet, willen ze die misschien uiteindelijk vieren als een herinnering aan vergankelijkheid en verandering, of als acceptatie van veroudering. Uiteindelijk kan het een krachtige ervaring van zelfacceptatie zijn om te zeggen 'Dit is mijn geschiedenis, en ik accepteer het volledig, evenals hoe ik me erover voel.

Contact opnemen