j]k k k k k k m k

Mijn tatoeage vervaagt. Moet ik mijn tatoeage opnieuw laten zetten?

24 jan 2024
Weet je dat er veel redenen zijn waarom een tatoeage kan vervagen? In dit artikel zullen we je informeren over de oorzaken van het vervagen van een tatoeage en welke mogelijkheden je hebt om je tatoeage opnieuw te laten zetten. Tatoeages zijn bedoeld om een leven lang mee te gaan, maar er is een goede kans dat je op een gegeven moment overweegt om je tatoeage opnieuw te laten zetten. Bijna vanaf het moment dat een tatoeage wordt voltooid, begint het langzame verouderingsproces. Op dagelijkse basis merken we dit zelden op, maar op een dag, jaren later, kan de tatoeage er wat vaal uitzien. Het goede nieuws is dat het opnieuw laten zetten van tatoeages mogelijk is, en met recente ontwikkelingen in de tatoeagewereld kan het niet alleen worden behouden, maar ook verbeterd. Zelfs mensen met tatoeages gezet door de beste tattoo artiesten hebben af en toe een bijwerk sessie nodig. We zullen je begeleiden bij wat er gedaan kan worden om een tatoeage opnieuw te laten zetten en waar je op moet letten om de best mogelijke resultaten te behalen.

Waarom vervaagt een tatoeage?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Geloof het of niet, de tatoeages die we dragen verouderen met ons, bijna vanaf het moment dat ze in onze huid worden gezet. Tijdens het genezingsproces na het zetten van een tatoeage probeert ons immuunsysteem de pigmentdeeltjes af te breken. Vanwege hun grootte is dit niet erg succesvol. De miljoenen overgebleven pigmentdeeltjes vormen het getatoeëerde kunstwerk. Aangezien er geen manier is om de klok terug te draaien, moeten we leven met een lichte degradatie gedurende tientallen jaren waarin we tatoeages dragen, terwijl het immuunsysteem er beetje bij beetje aan knabbelt. Een andere factor die bijdraagt aan het vervagen is blootstelling aan de zon. Blootstelling aan de zon kan de verschijning van het pigment in onze huid veranderen, ervoor zorgen dat het in een andere tint van de vorige kleur glijdt, of vaak naar een lichtere tint. Mensen die buiten werken, zien vaak een versnelde vervaging van hun tatoeages. Ook het soort tatoeage speelt een rol in hoe snel of langzaam het vervaagt. Dikke lijnen, gedurfde en verzadigde kleuren blijven vaak langer helder en gedurfd in vergelijking met dunne, fijne lijntattoos. Dit komt deels door het uiterlijk van grotere tatoeages, omdat er minder nadruk ligt op de complexiteit ervan in vergelijking met zachte grijstinten of fijne lijntjes. Tattoo-inkten zijn ook een unieke, bijdragende factor aan de snelheid waarmee vervaging optreedt. Niet dat één merk van inkt superieur is, maar de samenstelling van de inkt in combinatie met de toepassing kan bijdragen aan het vervagen van de tatoeage. Algehele huidverzorging kan ook een rol spelen, dus ervoor zorgen dat je je grootste orgaan zo goed mogelijk helpt, zowel voor als na het zetten van de tatoeage, is uiterst nuttig om vervaging te verminderen. Gebieden met veel wrijving, zoals de elleboog en de zool van de voet, vertonen meestal zeer snel overmatige vervaging. Er zijn eenvoudige preventieve maatregelen om de hoeveelheid vervaging van een tatoeage te vertragen. Goede zonbescherming is absoluut het belangrijkst; de tatoeages fysiek bedekken en directe, langdurige blootstelling vermijden is ideaal, maar niet altijd mogelijk. Zinkoxide-zonnebrandcrème die correct en vaak wordt aangebracht, kan een goed alternatief zijn als fysieke bedekking niet mogelijk is. Een gezond dieet met voedzaam voedsel en voldoende water per dag zal ook helpen om de vervaging van je tatoeages te vertragen.

Hoe lang duurt het voordat een tatoeage vervaagt?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Als het goed wordt gedaan, zou een tatoeage alleen in de eerste 6 maanden een lichte settling moeten laten zien, wat volkomen normaal is. Afhankelijk van de stijl, locatie en levensstijl kan een tatoeage al na 2-5 jaar enige tekenen van vervaging vertonen, hoewel de meeste tatoeages pas na 10-20 jaar aanzienlijke vervaging zullen vertonen.

Wie heeft meestal een tatoeage-opfrisbeurt nodig?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
De meeste tatoeages moeten worden opgefrist op het moment dat ze niet langer plezierig zijn om naar te kijken omdat de lijnen niet zo scherp zijn of de kleuren niet meer zo gedurfd en verzadigd zijn als vroeger. Gebieden die veel slijtage vertonen, zoals eerder genoemd, hebben meer onderhoud nodig. Als alternatief kunnen sommige mensen deze vervaagde tatoeages dragen als een teken van trots.

Hoe kun je een tatoeage opnieuw laten zetten?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Tatoeages zijn permanent en gaan een leven lang mee, maar kunnen er beter uitzien met wat onderhoud. We zullen een paar verschillende opties verkennen om een tatoeage opnieuw te laten zetten.

Optie #1: Bijwerken

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Een tattoo bijwerken, soms een opfrisbeurt genoemd, houdt in feite in dat de tatoeage opnieuw wordt gedaan door over bestaande zwarte lijnen te gaan die vervaagd zijn tot grijstinten en de tatoeage opnieuw in te kleuren. Het bijwerken van een tatoeage is het beste wanneer de ontwerpen eenvoudig zijn en minder verzadigd zijn zonder volledige dekking. Voorbeelden hiervan zijn script, Amerikaanse traditionele tatoeages, zwartwerk en symbolen; zij zijn allemaal geschikte kandidaten voor bijwerken. Tatoeages die niet altijd goed kunnen worden bijgewerkt met deze methode zijn New School, Aquarel of Realisme tatoeages, vanwege de ingewikkelde hoeveelheid details en zware inktverzadiging. Als je overweegt om een tatoeage op deze manier opnieuw te laten doen, is het altijd raadzaam om terug te gaan naar de oorspronkelijke artiest, indien mogelijk. Dit zal bijna altijd de beste resultaten opleveren. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je een tattoo artiest kiest die niet alleen bekend is met bijwerken, maar ook dezelfde stijl als de oorspronkelijke tatoeage beheerst. Niet alle tattoo artiesten doen bijwerken.

Optie #2: Bedekken/coveren

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Een andere optie om je tatoeage opnieuw te doen, is om een volledig nieuw kunstwerk over de oude, vervaagde tatoeage te plaatsen. Zoals de naam al aangeeft, wordt bij een cover-up een nieuwe tatoeage gebruikt om de oude te bedekken. Een belangrijke overweging bij cover-ups is dat ze bijna altijd groter, donkerder en meer verzadigd moeten zijn dan de oorspronkelijke tatoeage. Het is zelden mogelijk om een zwarte of zeer donkere tatoeage te bedekken met lichtere tinten en kleur. Grote tatoeages die veel zwart bevatten, zoals dikke tribale tatoeages, behoren tot de moeilijkst te coveren tatoeages, omdat zelfs het toevoegen van textuur bijna onmogelijk is. Het opnieuw doen van een tatoeage met een coverup vereist enige compromis, vooral als de tatoeage op een lichaamsdeel staat dat gewoonweg geen grotere tatoeage kan herbergen, zoals een vinger, hand of zelfs de binnenkant van de pols. Net als bij een bijwerktatoeage is het cruciaal om een artiest te vinden die gespecialiseerd is in bedekkingstatoeages voor succes. Niet elke tattoo artiest doet een coverup en niet elke coverup tattoo leidt tot een gunstig resultaat. Het is erg belangrijk bij het kiezen van een kunstenaar om hun werk te beoordelen, bij voorkeur tatoeages die al 6 maanden of langer zijn genezen. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je een geweldige, nieuwe tatoeage krijgt en niet zomaar een goede tatoeagebedekking.

Optie #3: Laserbehandeling

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Als er geen compromis mogelijk is bij het opnieuw laten zetten van een tatoeage en de best mogelijke resultaten vereist zijn, is laser-tatoeageverwijdering de juiste keuze. Als je nieuw bent met tatoeageverwijdering en wilt weten hoe tatoeageverwijdering werkt, gebruikt The Continental lasers om de pigmentdeeltjes die tatoeages vormen in de tweede huidlaag te richten en af te breken tot kleinere deeltjes, zodat het immuunsysteem van het lichaam ze efficiënt kan verwijderen. De meeste tatoeageverwijderingsbehandelingen vereisen minder dan vijf minuten laserbehandeling en volledige verwijdering is meestal voltooid in ongeveer 8-15 bezoeken. Tatoeages op oudere huid vertonen vaak snellere resultaten, omdat het immuunsysteem al aan het werk is begonnen. Bovendien was tatoeëren 40+ jaar geleden lang niet zo geavanceerd, dus de hoeveelheid inkt en verzadiging is meestal veel minder in vergelijking met nieuwere tatoeages. Het behandelingsproces is niet invasief en heeft minimaal hersteltijd. Het pijnlevel is vergelijkbaar met het laten zetten van een tatoeage, maar iets anders, het is meestal goed te verdragen voor de meeste mensen en de pijn neemt bijna onmiddellijk af wanneer de tatoeageverwijderingsbehandeling is afgerond. De kosten per behandeling variëren op basis van de grootte van de tatoeage.

Praat met de beste experts op het gebied van tatoeageverwijdering

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Wanneer het moment komt dat je niet langer van de tatoeage op je huid houdt, zijn er veel opties. Het opnieuw laten zetten van een tatoeage is niet zo eenvoudig als het kiezen van een nieuw ontwerp, het opnieuw bewerken van de tatoeage heeft ook beperkingen. Als het doel met een nieuwe tatoeage is om minimaal tot geen compromis te hebben, kan laser-tatoeageverwijdering wellicht de meest logische keuze zijn. Praat met de beste experts op het gebied van tatoeageverwijdering om enkele opties te verkennen via the Continental; we willen graag een gesprek beginnen en een gratis consult aanbieden.

Contact opnemen