x x x x x x x x x

Werkt het verwijderen van tatoeages met waterstofperoxide echt?

27 jan 2024
Het doen van onderzoek is een veelgehoorde term die we nu meer dan ooit horen. Of het nu gaat om het kopen van een auto, investeren in crypto, politiek, het kiezen van een woonwijk of zelfs het verwijderen van tatoeages, we willen geïnformeerde antwoorden op de vragen die we hebben. Als het gaat om tatoeageverwijdering, kunnen bij het doen van onderzoek enkele verschillende opties naar voren komen, waarvan sommige eerder folklore dan feitelijke waarheden zijn. We gaan eens kijken naar een van dergelijke zoekresultaten: werkt waterstofperoxide echt om tatoeage-inkt van de huid te verwijderen of te verlichten om een cover-up gemakkelijker te maken?

Waar wordt waterstofperoxide normaal gesproken voor gebruikt?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Waterstofperoxide is een chemische verbinding met de formule H2O2 en is doorgaans te vinden in het medicijnkastje thuis. Het wordt op de huid gebruikt om infectie van kleine snijwonden, schaafwonden en brandwonden te voorkomen. Dankzij zijn antiseptische eigenschappen wordt het ook vaak gebruikt om schoonheids- en manicuregereedschap te desinfecteren, tandenborstels te ontsmetten, snijplanken te reinigen, keukensponzen te desinfecteren en zelfs verkleurd kookgerei op te fleuren.

Waarom wordt waterstofperoxide vaak aanbevolen als tatoeageverwijderingstechniek?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Hoewel het misschien lijkt alsof waterstofperoxide van alle markten thuis is, zijn er veel beperkingen aan verbonden. Omdat het kan worden gebruikt om vlekken in kleding of kookgerei te verlichten, bestaat het misverstand dat het ook kan worden gebruikt om een tatoeage te bleken of te verlichten als thuis tatoeageverwijdering. Helaas is dit een fabeltje en is er geen wetenschap die dit ondersteunt. In feite kan het gebruik van waterstofperoxide op een verse tatoeage ervoor zorgen dat de inkt dikker en donkerder wordt als gevolg van oxidatie.

Is het schadelijk om te proberen een tatoeage te verwijderen met waterstofperoxide?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Wanneer het topisch op de huid wordt aangebracht, kan waterstofperoxide weinig tot geen echt gevaar opleveren, mede door de mate van verdunning in commercieel verkrijgbare mengsels. Er zijn echter grotere risico's voor open wonden. Een pas gezette tatoeage is een open wond, en het reinigen van de huid of proberen de tatoeage te vervagen of te verwijderen met waterstofperoxide kan het genezingsproces vertragen en verlengen. Er bestaat ook een mogelijkheid dat het weefsel wordt beschadigd in plaats van genezen. Als uw tatoeage nieuw is, volg dan de nazorginstructies die uw tatoeëerder heeft gegeven. Zelfs als u de tatoeage niet wilt behouden, verzorg deze alsof u deze voor het leven wilt houden. Dit is belangrijk omdat sommige doe-het-zelf tatoeageverwijderingsgidsen voorstellen om eerst de bovenste laag met een zout- of zoutoplossing weg te schrapen of te schrobben en vervolgens verder te gaan met waterstofperoxide. Dit kan ongewenste effecten zoals irritatie, textuur- of kleurveranderingen van de huid of in het ergste geval littekens veroorzaken.

Natuurlijke tatoeageverwijdering - Is het mogelijk?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Kort gezegd, nee, het is niet mogelijk om een tatoeage op natuurlijke wijze te verwijderen. Tatoeages bevatten miljoenen pigmentdeeltjes in de tweede laag van de huid, de lederhuid, waardoor topische oplossingen geen goede optie zijn om de inkt af te breken tot kleinere deeltjes of de inkt te verwijderen.

Andere doe-het-zelf methoden

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Waterstofperoxide is niet het enige verhaal over tatoeageverwijdering; er zijn verschillende andere methoden die naar voren kunnen komen bij het doen van onderzoek naar de meest effectieve of snelste manieren om ongewenste tatoeages te verwijderen. Tatoeageverwijderingscrèmes of topische crèmes zijn te vinden in sommige drogisterijen en grote winkels met mooie verpakkingen en beloften dat dagelijks aanbrengen de tatoeage zal vervagen. Tot op heden heeft geen van hen zichzelf effectief bewezen, zelfs niet in het minst. In het ergste geval kunnen ze ook de textuur van uw huid veranderen. Aloë vera, het ingrediënt dat vaak wordt aangetroffen in zonnebrandverlichtingsgels gemaakt van de plant met dezelfde naam die u misschien in huis heeft, wordt ook vaak aanbevolen voor het vervagen van tatoeages. Helaas zal er geen vervaging optreden, hoe lang u het ook met deze op planten gebaseerde oplossing probeert. Honing is iets dat de meesten van ons in huis hebben en graag in een kopje thee gebruiken, maar het zal niets doen om tatoeageverwijdering te helpen. Een zoutscrub of zoutoplossing zou een van de meest schadelijke methoden van tatoeageverwijdering kunnen zijn die u kunt tegenkomen. Voor deze methode om te werken, moet de hele bovenste laag van de huid, of de opperhuid, worden weggeschrobd om de lederhuid bloot te leggen waar de tatoeage-inkt is geplaatst door een kunstenaar. Op dit punt kunnen textuurveranderingen en lichte littekens optreden tijdens het genezingsproces. Doorgaan met het proces zal waarschijnlijk leiden tot beschadiging van de tweede huidlaag, de lederhuid, en direct daaronder bevinden zich delicate bloedvaten. Vanaf dit moment is het een open wond die mogelijk niet goed geneest en erger nog, waarschijnlijk zal de tatoeage zelfs niet vervagen of verdwijnen. Deze methode van doe-het-zelf tatoeageverwijdering moet worden vermeden.

Professioneel een tatoeage verwijderen

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Tatoeages kunnen professioneel worden verwijderd door gebruik te maken van moderne lasers met snelle behandelingen en realistische verwachtingen, met zeer weinig hersteltijd tussen afspraken. De eerste laserapparaten voor tatoeageverwijdering verschenen in de jaren 1980 en zijn de afgelopen decennia aanzienlijk geavanceerd. De nieuwste technologie richt zich op de donkere, grote pigmentdeeltjes die een tatoeage vormen en verbrijzelt deze in veel kleinere stukjes zonder de bovenste laag van de huid te beschadigen. Zodra dit gebeurt, kan het immuunsysteem de kleinere, beter beheersbare pigmentdeeltjes uit de lederhuid spoelen, waardoor een tatoeage vervaagt. Herhaal dit proces elke 6-8 weken en voor je het weet is de tatoeage verdwenen!

Kun je een tatoeage verlichten in plaats van volledig verwijderen?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Houd je van tatoeages, maar misschien niet meer van die ene tatoeage die je hebt? Goed nieuws! Je hoeft een tatoeage niet volledig te verwijderen. Met slechts 2-4 behandelingen voor het verwijderen van laser-tatoeages kan de oude, onvoltooide of ongewenste tatoeage vervaagd worden, zodat een tatoeëerder zonder al te veel compromissen aan een cover-up kan beginnen. Omdat de meeste cover-up tatoeages groter en donkerder, of dichter, moeten zijn, zal het verlichten van een tatoeage deze vereisten verminderen en je meer keuzes geven voor het nieuwe kunstwerk. Dit is een geweldige oplossing voor iemand die misschien een kleine tatoeage heeft die in de weg zit van een groter, meer samenhangend stuk zonder de nieuwe tatoeage te compromitteren. Of als je al een tijdje met je tatoeages hebt geleefd en nog steeds van tatoeëren houdt, maar niet van sommige van de tatoeages die je hebt, zijn er opties om verandering te laten plaatsvinden.

Hoe lang duurt een laserbehandeling?

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Deze vraag heeft twee delen: ten eerste, hoelang het duurt om een tatoeage te verwijderen, en ten tweede, hoelang elke behandeling duurt. Voor de meeste tatoeages zal het verwijderen ongeveer 8-12 afspraken vereisen over een periode van ongeveer anderhalf tot twee en een half jaar. Het aantal behandelingen en de tijdsduur kunnen variëren op basis van een aantal factoren. Deze omvatten: - Lijnen vervagen doorgaans iets langzamer dan schaduw - Dichte, verzadigde tatoeages vereisen meestal meer behandelingen - Lichtgrijze was- en realisme-tatoeages vervagen meestal sneller - Bepaalde gekleurde inkten kunnen wat veerkrachtiger zijn tegen laser-tatoeageverwijdering - De locatie op het lichaam - De leeftijd van de tatoeage - De algehele gezondheid en welzijn van elke cliënt De eerste sessie voor tatoeageverwijdering duurt doorgaans 15 minuten, elke vervolgafspraak duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten, waarbij de meeste lasersessies maximaal 30 seconden tot enkele minuten duren. Ja, de behandelingen gebeuren echt zo snel!

Meer informatie over professionele tatoeageverwijdering

— Jessica de Vries, ontwerper & oprichter
Thuis en doe-het-zelf methoden voor tatoeageverwijdering, zoals waterstofperoxide, moeten worden overgelaten aan stadslegendes en fabels, en mogen nooit worden geprobeerd. Ze zijn ineffectief en kunnen erger nog leiden tot huidbeschadiging. The Continental zou graag willen dat je met een van onze professionals praat over methoden voor tatoeageverwijdering en beschikbare opties om je tatoeage te verwijderen of te laten vervagen om te helpen bij je plannen voor een cover-up tatoeage.

Contact opnemen